InSinkErator uppmärksammar Världsmiljödagen med en uppmaning om att minska matsvinnet och återvinna matrester
Varje år slängs det 1,3 miljarder ton mat världen över – detta är en tredjedel av all den mat som produceras. I Sverige slänger varje svensk 19 kg ätbar mat om året och 26 kilo mat och dryck hälls bort i slasken – så i Sverige är snittet på matsvinn alltså 450 000 ton slängd ätbar mat och dryck om året. Och statistik från FN visar att om vi minskade mängden mat som slängs med 25 procent skulle vi kunna föda alla människor världen över som är undernärda.
Att skicka iväg mat som slängts i soppåsen till fattiga länder med brist på mat är så klart inte görbart, men om vi tog till vara på den slängda maten genom att använda den för att tillverka biogas skulle vi i alla fall kunna bidra till miljön och den slängda maten skulle då inte slängas förgäves.
Låt din slängda mat bli till biogas
Skulle vi mala dessa 1,3 miljarder ton mat i matavfallskvarnar och tillverka biogas av matavfallet istället för att låta det landa i soppåsen skulle vi kunna tillverka biogas som skulle kunna användas för att driva bussar och lastbilar världen över. Men vi behöver mer biogas.
Ett lokalt exempel, i Surahammars kommun, visar att biogasproduktionen ökade med hela 46 procent då man hade installerat matavfallskvarnar i 50 procent av kommunens bostäder. Tänk hur mycket biogas vi skulle kunna producera om fler kommuner satsade på detta? Då skulle exempelvis samtliga bussar i Sverige kunna drivas med biogas. Då skulle vi minska koldioxidutsläppen drastiskt vilket skulle förbättra miljön avsevärt och minska effekten av den globala uppvärmningen. Problemet är dock att biogasen inte kan produceras såvida varje enskild svensk tar sitt ansvar och sorterar matavfallet.
I Sverige har vi länge haft möjlighet att slänga matavfall i bruna papperspåsar som skickas till återvinning. Många väljer dock att inte göra detta eftersom det kostar pengar, för att de inte har plats för återvinningskärlen eller för att de tycker det är obekvämt att samla matavfall separat under diskhon. Därför har matavfallskvarnar blivit ett allt mer populärt alternativ, vilket man ser i samband med många nybyggnationer som har matavfallskvarnar istället för bruna påsar.
Ta vara på ditt matavfall – varje dag
Under Världsmiljödagen den 5 juni vill InSinkErator, det företag som 1927 uppfann matavfallskvarnen och har tillverkat över 100 miljoner matavfallskvarnar sen dess, ta sitt ansvar och uppmana alla de svenska hushåll som idag inte sorterar sitt matavfall att börja göra detta. Anser man att bruna påsar inte är ett bra alternativ så kan man istället välja att återvinna matavfallet med en matavfallskvarn. Då slipper man samla matavfallet under diskhon och man slipper även bära ut tunga soppåsar med matavfall till soprummet. Med en matavfallskvarn blir man av med matavfallet direkt genom att mala ned det i diskhon och låta Vattenverket samla upp det finmalda matavfallet och röta det för att tillverka biogas eller biogödsel. Så hellre ta vara på matavfallet genom att mala ner det direkt i diskhon än att strunta i sorteringen helt och hållet eftersom man tycker det är jobbigt med de bruna påsarna.
Alla måste vi ta ansvar för att miljön ska bli bättre världen över. Att återvinna matavfallet och minska på matsvinnet är enkelt och något alla svenskar har möjlighet att göra. Så ta ditt ansvar du också, varje dag.
För mer information om InSinkErators produkter, samt kontakt gällande intervju eller högupplösta bilder, kontakta:
Natalie Majerski – Text100 för InSinkErator
E-post: insinkerator@text100.se
Tel: 076 – 103 2010
Om InSinkErator
InSinkErator, en affärsenhet inom Emerson, är världens största och marknadsledande tillverkare av matavfallskvarnar för livsmedel. Matavfallskvarnar avleder cirka 20 procent av hushållsavfallet från deponering och har visat sig ha mindre koldioxidutsläpp än vanlig sophantering. Under 2007 lanserade InSinkErator en helt ny produkt, en hetvattenkran som levererar 98 grader varmt filtrerat vatten direkt ur kranen.
https://www.insinkerator.se/